Materialeninformatiesysteem - MATIS
Als meldingsplichtig afvalverwerkend bedrijf en als IHM ben je verplicht om de in- en uitgaande afval- en materiaalstromen te registreren op MATIS. Aan de hand hiervan kan OVAM de productie van de afvalstoffen meten en nagaan hoeveel afvalstoffen er gerecycleerd worden.
Belangrijke wijzigingen op maandag 8 januari 2024
Op 8 januari 2024 voert OVAM belangrijke wijzigingen door in het MATIS-webloket. Volgende wijzigingen staan op de planning:
- CSV-gebruikers: u kan alleen meldingen opladen met het CSV-bestand dat op de MATIS-website staat.
- API-gebruikers: U kan de oude API-endpoints niet meer gebruiken. Alle informatie vindt u op de online Swagger-documentatie onder 'API-evolutie'.
- Inzameling huishoudelijk afval: Er komen nieuwe velden bij (‘Materiaal – DBP’ of dierlijk bijproduct, ‘Oorsprong - ondernemingsnummer ’ indien er geen BTW-nummer is, ‘Bestemming – ondernemingsnummer’ en ‘Verwerking – verwerkingswijze’) en de verwerkingswijze wordt verplicht voor alle stromen (IN, UIT zowel binnen als buiten Vlaanderen, INTERN).
- Inzameling bedrijfsafval: Hier komt er ook een nieuw veld bij (‘Materiaal – DBP’ (of dierlijk product)) en 'Regeling verwerking - btw-nummer' wordt verplicht. Indien er meerdere IHM's samenwerken voor één inzameling zal er contractueel vastgelegd moeten worden wie welke verantwoordelijkheden op zich neemt. Zo zal er ook beslist moeten worden wie van de IHM's de melding in MATIS dient uit te voeren en wie er vervolgens kan aangesproken worden bij uitvoer voor eindverwerking (storten of verbranden) ikv zijn verplichting om een heffingsaangifte te doen.
- Afvalverwerking: Er komen nieuwe velden bij (‘Materiaal – DBP’ of dierlijk bijproduct, ‘Oorsprong - ondernemingsnummer ’ indien er geen BTW-nummer is en ‘Bestemming – ondernemingsnummer’) en 'Oorsprong - postcode' zal verplicht worden bij inkomende stromen met oorsprong type 'Particulier'. Ook de verwerkingswijze als de R- of D-code worden verplicht voor alle stromen (IN, UIT zowel binnen als buiten Vlaanderen, INTERN).
Vanaf 2024 melden ondernemingen voor al hun vestigingen met een rubriek 2 in de omgevingsvergunning in MATIS. Vanaf 2024 melden ook alle IHM’s in MATIS. U meldt de gegevens in MATIS minstens per kwartaal. De handleiding en het datasjabloon per onderdeel in MATIS vindt u terug op de MATIS-website.
Recente berichten
Startschot voor Adviron in 2023
Milieu-aangiftes, milieucoördinatie, omgevingsvergunningen … De milieuwetgeving kan vaak complex en tijdrovend ogen, zeker voor ondernemers. Vanuit de sector is er een groeiende vraag naar begeleiding. Uit die vraag is Adviron, een onderdeel van Creafarm, ontstaan. Hun doel? Ondernemingen helpen om de milieuwetgeving zo efficiënt en correct mogelijk te implementeren. Met persoonlijk en onfhankelijk advies, helemaal op maat.
Lees meerNieuwe hemelwaterverordening 2023
De nieuwe Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening Hemelwater treedt in werking op 2 oktober 2023. Hierbij denken we aan de grotere projecten die al in ontwikkeling zijn en pas na 2 oktober zullen ingediend worden. Bij de opmaak van het project kan hier dan ook best al rekening mee gehouden worden.
Lees meerWijziging decreet integraal handelsvestigingsbeleid (IHB)
De Vlaamse Regering heeft enkele wijzigingen doorgevoerd in het decreet integraal handelsvestigingsbeleid. Zo werden er onder meer nieuwe categorieën toegevoegd aan de kleinhandelsactiviteiten en werden de definities van kleinhandelsbedrijf en handelsgeheel gewijzigd.
Lees meer